I boken Om demokratier och dödskulter går Douglas Murray rakt in i samtidens mest explosiva konflikt – och blottlägger en djupare kamp om värderingar, sanning och civilisationens framtid. Med skärpa, mod och intellektuell klarhet skriver Murray om förnuft och frihet, i en tid av ideologiskt mörker
Genom reportage direkt från Israel och Gaza sätter Murray det senaste våldet i ett historiskt sammanhang. Han tar med läsaren genom spillrorna efter massakern den 7 oktober, och pusslar ihop ögonvittnesskildringar från överlevare, anhöriga – och till och med från terroristerna själva. Men boken är mer än en reportagebok. Den sätter konflikten i sitt historiska och ideologiska sammanhang.
Om demokratier och dödskulter visar hur Israels förankring i västerländska värderingar – kapitalism, individuella rättigheter, demokrati och förnuft – har gjort landet till en anomali i en region präglad av auktoritärt styre och extremism. Murray ställer dessa värderingar mot Hamas ideologi, som öppet hyllar döden framför livet. Om den västliga sympatin för detta förtryck inte upphör, varnar han, riskerar den att stärka krafter som vill underminera demokratin och normalisera våldets logik.
Välgrundad, klarsynt och faktabaserad är Om demokratier och dödskulter en oumbärlig bok för alla som vill förstå det israelisk-palestinska krigets verkliga natur – och dess konsekvenser för demokratins framtid, både i Väst och i världen.
Douglas Murray är brittisk författare, skribent och politisk kommentator, känd för sin eleganta stil, skarpa analys och ovilja att vika undan för obekväma sanningar. Han är grundande redaktör på The Spectator och har skrivit flera bästsäljande böcker, däribland Europas märkliga död och Kriget mot Väst. Hans texter och framträdanden har gjort honom till en av samtidens mest inflytelserika – och mest omdebatterade – röster i frågor om identitet, migration, kultur och yttrandefrihet.
Nopolar Publishing har tidigare gett ut Kriget mot Väst av Douglas Murray.