Censur uppfattas idag som en inskränkning av alla människors rätt till information och uttryck, men det går också att argumentera för censur på basis av rättvisa. Det kan till exempel vara rättvist att skydda utsatta grupper från diskriminerande innehåll.
Censurens roll, och synen på den, har skiftat genom historien. Om censur idag framstår som en auktoritär kontrollmekanism, så framstod den länge som en fråga om ansvarstagande. Det handlade om vad som är rimligt och rättvist ur ett medborgarperspektiv. I det perspektivet var censuren bara en av många kontrollmekanismer, där syftet inte bara var att begränsa, utan också att bilda och styra -- att möjliggöra ett rättvist samhälle.
Riksbankens Jubileumsfond publicerar under 2025 en samling essäer på temat Rättvisa. Litteraturvetaren Jon Helgason skriver om rättvisa och den litterära censurens historia.
Jon Helgason är docent i litteraturvetenskap vid Linnéuniversitetet. Hans forskning har främst berört frågor rörande litterärt värde, modern litteratur- och kulturdebatt samt svensk och nordisk kulturpolitik. Helgason var projektledare för projektet "Välfärdsstatens litterära paradigm: Litteraturens funktion i Sverige 1937-1976" (2019-2023), som studerade hur produktionen av skönlitteratur kom att införlivas i välfärdsstatens politiska apparat. Han är tidigare medlem av och ordförande för Kulturrådets arbetsgrupp för skönlitteratur (2016-2019), liksom tidigare ordförande för Kulturrådets referensgrupp för läs- och litteraturfrämjande insatser (2021-2024).
*
Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond (RJ) publicerar årligen en samling texter på ett aktuellt tema. Ambitionen är att ge en bild av kvaliteten och bredden i dagens forskning inom humaniora och samhällsvetenskap. År 2025 bidrar sex forskare med texter på temat Rättvisa i form av häften som samlas i en box.