I drygt 200 år har Sverige förskonats från krig, men desto intensivare har det militära historiebruket varit. Detta är inget unikt för Sverige utan förekommer i de flesta länder, inte minst i hyllandet av stupade soldaters minne.
Historiebruk, eller hur historiska händelser och minnen har använts eller uppmärksammats i olika syften, har studerats flitigt men det här är den första egentliga studien av militärens syn på sin historia i Sverige. Vad har armén, flottan och flygvapnet från 1815 till idag lyft fram av sin historia, hur har den presenterats och i vilka syften?
Här möter vi historiebruket genom olika typer av krigshistoriska forskningsinriktningar och museiutställningar, och mer konkreta uttryck som bevarade troféer från krigen, segernamn på fälttecken, historiska namn på örlogsfartyg, minnesstenar och liknande. Lars Ericson Wolke sätter in exemplen i sina militära och säkerhetspolitiska sammanhang, och anknyter samtidigt resonemangen till det samtida civila historiebruket i Sverige.